De ce mor artistii romani de foame?

Să luam ca exemplu cazul lui Smiley. La început a cântat în trupa Simplu, apoi s-a despărţit de această trupă şi a mers pe cont propriu. Ei bine, în tot acest timp, Smiley nu a progresat deloc. Absolut deloc. Toate melodiile lui au un mesaj copilăresc, de un infantilism teribil.

Nici un om cu vârsta de peste  18 ani nu ar cumpăra melodiile lui. Nu ai cum să cumperi aşa ceva.

Pur şi simplu, artistul Smiley, nu progresează. Într-adevăr o duce bine. Are propria lui casă de discuri, destui artişti care scot melodii comerciale, incusiv melodiile lui se aud frecvent la radio, etc. Dar cam atât.

Al doilea caz de studiu sunt băieţii de la 3 Sud Est. Au avut un succes teribil acum 15 ani, au făcut pauză o perioadă iar când foametea a ajuns la stomac, ce să vezi? Au revenit. Numai că această revenire are la bază nimic. Melodiile lor sunt absolut mediocre. Lălăieli de doi bani, versuri siropoase, linie melodică fără ritm, etc.

Pot continua cu exemple mult şi bine. Ideea este însă alta. Artiştii români nu sesizează că se maturizează şi ei o dată cu publicul lor. Cum eu la 20 de ani nu ascultam Corina Chiriac, aşa nici cei de 15 ani nu vor asculta Smiley când va avea 40 de ani. E o transformare normală.

Am văzut interviuri cu trupe/solişti din Vest. Aproape toţi spuneau că le este ruşine să asculte muzica lor produsă la început. De ce? Pentru că s-au maturizat din punct de vedere artistic! De aia! La 30 de ani nu mai poţi cânta despre iubire şi adolescenţă. Asta dacă ai atins o anumită maturitate. Dacă nu, vei cânta tâmpenii şi la 40 de ani o să vezi că nici la zilele Paşcaniului nu mai eşti chemat.

De aia artiştii români care au acum peste 50 de ani fac foametea! Pentru că la momentul la care publicul s-a schimbat, cultura muzicală s-a schimbat, ei au rămas aceiaşi. Nu au reuşit să se schimbe.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s